Omsåling

Ortopedi

Vi er avlastningsverksted for, og deltar ofte i sko-arbeidene til OCH Ortopedi. Vi utfører ikke utredning, men refererer til ortopedisk verksted om du trenger dette slik at en ortopedisk ingeniør kan gjøre sin faglige og medisinske vurdering og danne et produksjonsgrunnlag som vi eventuelt kan delta på.

Av ortopediske justeringer utfører vi bare normale høydejusteringer på opp til 20mm internt hos oss. Andre ortopediske arbeid må få et dokumenterbart grunnlag fra ingeniør for å hjelpe med. Spør oss for nærmere informasjon.

Flikker og heler

Vi kan sette nye flikker (sålen under helen) på de fleste sko, samt reparere, restaurere, trekke om, feste og bytte helbasen om nødvendig. De fleste ønsker slikt arbeid for å forbedre egenskapene til skoen (bedre feste, mere demping, mindre lyd), og vi har mange materialer vi kan bruke for å sette nye flikker på skoene.

Flikkene er en vanlig slitasjedel på skoene og må byttes om når de blir slitt – hold øye med helene for å forhindre at slitasjen går for langt. Hovedregelen sier: er det mindre enn 1/3 igjen av det ytre laget av helen er det på tide å bytte! Følg spesielt godt med på små heler, da de slites mye raskere.

Terminologi:
stolpeflikk - typiske flikker på høye heler med et lite treffpunkt som har et stålrør for stabilisering. Stolpeflikken settes inn i og holdes fast av røret i helen
flikk - sålen under helen, finnes i mange materialer, typer og tykkelser
helbase - selve helen, "blokka" som bygger helens høyde og balanserer skoens bevegelse i gange

Halvsåle, full-/langsåle og beskyttelses-/sparesåle

Såler kan byttes for å endre egenskapene til sko, for å beskytte dem, eller bare for å restaurere normal slitasje. Vi har et godt utvalg av teknikker og forskjellige såler - både ferdige full- og halvsåler eller platematerialer i moderne tekniske materialer og noen klassikere.

Vi utfører arbeid på alt fra vintersko, pensko, dansesko, mokkasiner og skoletter til klatresko, Telemark-skisko og grove fjellstøvler. Det finnes vanligvis en såle som passer til skotypen og de ønskede egenskapene. De fleste såler limes med moderne skolim (vi bruker det Tyske Renia-systemet i vårt arbeid), og vi har også durkmaskin hvis såler med gjennomgående søm skal repareres. Randsydde, avsydde, sandalsydde og lignende sålekonstruksjoner syes for hånd hos oss.

I Tromsø er riktignok vinter-/grepsåler meget populært og blant våre vanligste tjenester. Vibram sin Arctic Grip teknologi er de beste vintersålene vi har å tilby. Uansett: Dere har skoene - vi har sålene!

Terminologi:
beskyttelses-/sparesåle - en tynnere slitesåle som limes utpå den originale sålen for å endre egenskapene eller hindre slitasje
halvsåle - en såle som limes, og syes om nødvendig, som erstatter den originale sålen på fremre del av sålen på skoen
fullsåle - en såle som erstatter den originale sålen på hele lengden av skoen, vanligvis under hele helbasen på klassiske sko, limes og syes etter behov

Vibram

Av sålematerialer fører vi hovedsakelig fra verdenskjente Vibram og har i skrivende stund over 150 forskjellige Vibram-såler på lager (mange også i forskjellige farger og størrelser). Vi er meget godt kjent med systemet de har og er ivrige i å bruke vårt sortement for å kunne reparere flere typer sko på beste mulige måte.

Den Italiensk-baserte såleprodusenten står for enestående kvalitet og leverer klassisk robuste kompaktgummisåler, såvel som komfort- og ortopedisåler i ekspanderte blandinger og spesialblandinger til bruk til vinterføre, klatring og annet.

Klatring

Vi har god erfaring med reparasjon og omsåling på klatresko og fører Vibram sine XSGrip, XSGrip2 og XSEdge i flere tykkelser, samt XSFlash til innendørs klatring, Grip til rand/tupp og Duroflex som mellomsålemateriale på avanserte reparasjoner. I tillegg til dette, har vi Davos sine Gripp randgummi, Stick Zero og Stick Evolution klatregummi. For å lette arbeidet på mere avanserte modeller har vi anskaffet lester som er basert på 3D-scan av Scarpa Vapor V.

Gummi

Stort sett alle sålene vi bruker er en gummi-blanding. Vanligvis bruker vi andre materialer enn gummi kun hvis det bes om det spesielt, eller det er helt naturlig at det ikke skal være gummi. Vi fører også rågummi (plantation crepe) og kan såle om sko med slike såler.

Lærsåler

Vi fører tradisjonelle vegetabilske sålelær i flere tykkelser, samt spalt til dansesko. Vi tilbyr også omsåling med det utsøkte Tyske JR Kilger læret, og Deres Gruben-Flex er vår store favoritt til bedre mellomsåler.